Omgeving: Ricote vallei

Ricote vallei en omgeving

Valle de Ricote
Op nog geen 30 km ten noordwesten van de stad Murcia en in de omgeving van de woning ligt deze prachtige vallei waar de rivier de Segura doorheen kronkelt. Hier stap je de wereld van 1001 nacht binnen en heb je het gevoel in Marokko te zijn beland. Dat is niet zo vreemd want in dit gebied hebben de Moren eeuwen gewoond en dat zie je overal terug. Zij hebben dit dorre woestijnachtige land met heuvels veranderd in een vruchtbare oase met palmbomen, fruit en citrusboomgaarden. Het is hier bijzonder mooi in het voorjaar als de amandel-en perzikbomen in bloei staan.

Langs de rivier liggen oude witte stille dorpen en onderweg zie je nog de door de Moren aangelegde irrigatiekanalen om het land te bewateren. Je kan je laten onderdompelen in een warm bad in één van de kuuroorden en/of een thermische behandeling ondergaan. Mooi is om langs de rivier een wandeling van dorp naar dorp te maken en te stoppen voor een drankje op een terrasje met prachtig zicht op de bergen en de Segura.

In het gebied zijn meerdere mooie wandeltochten te maken, van kort tot lang. klik hier voor Wikoloc

Valle de Ricote
omgeving: Valle de Ricote

Route langs de dorpen

Archena
Ligt in het lager gelegen deel en aan het begin van de vallei. Het stadje dateert uit de tijd van de Iberiërs en rondom het dorp zijn nog archeologische vondsten. Het dorp is befaamd om zijn warmwaterbaden waarvan het water uit de grond komt met een temperatuur van 50ºC. Zij dateren uit de tijd dat hier nog de Romeinen waren gehuisvest. In de Balneario (kuuroord, zie ook hieronder) kan je verschillende thermische behandelingen ondergaan en je heerlijk laten verwennen. Ook als je niet een bad wilt nemen, ga dan in ieder geval in het mooie 19e Casino (gratis toegang) een drankje drinken met zicht op de rivier de Segura. Het centrum is stads met winkels, een aantal restaurants en bars. Start je tocht door de vallei bij het museum (tevens toeristenbureau) om meer te weten te komen over het gebied.


Villanueva del Río Segura
Mooi gelegen dorp met in het oude centrum een neo-klassieke kerk. Dorp biedt prachtig zicht op de vallei en de citrusboomgaarden, palmbomen en het wordt omringd door kale bergen.

Ulea
In het stille dorp bevindt zich de oudste kerk van de vallei en is gebouwd op een moorse moskee. Dorp is verder bekend om de “Salto de la Novia”, een massief met een interessante legende en biedt een mooi zicht op de vallei.

Ojos en Ricote
Dorpen wederom gelegen in een prachtige omgeving. Beiden zijn prima plekken als uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Ojos ligt aan de rivier waar je uitstekend kan vissen en andere riviersporten kan beoefenen. Een wandeling langs de rivier en het Palmenbos mag je hier niet overslaan. Ricote ligt 2 km landinwaarts. Hier maak je een wandeling of een fietstocht rondom de stad.

De volgende dorpen zijn groter en drukker

Blanca
Ligt aan de rand van de vallei en heeft zijn naam gekregen van de rots waarop het staat. In het stadje zijn kerkjes en een ruïne van een Moors kasteel. Er is ook een museum in een bijzonder gebouw dat ligt aan de oevers van de rivier. Het is gewijd aan de bekende schilder Pedro Cano. Langs de rivier zijn strandjes waar je kan genieten van de koelte in de zomer.

Abarán
Van hier verandert de omgeving in een meer open gebied en het is beroemd om zijn fruitgaarden, in het bijzonder de perzik. In het dorp kan je de route van de norías (waterraden) volgen, waarvan er nog velen van zijn.

Noria in Abaran
omgeving: Noria in Abaran

Cieza
Ligt aan het einde van de vallei. In dit gebied zijn archeologische vondsten uit verschillende periodes te zien toen Iberiërs en Romeinen (o.a Romeinse vesting) hier leefden. In het archeologisch museum leer je meer van de geschiedenis en zijn oudheden. Je kan hier allerlei buitenactiviteiten ondernemen. In het beschermde gebied “Cañon de Almadenes” maak je een prachtige wandeling langs de hellingen van de kloof en bewonder je onderweg rotsschilderingen in een grot. Je kan ook een mooie kanotocht op de rivier de Segura maken en er zijn vele wandelroutes.